聯誼閒談區 閱讀話題

標題: 柴米油鹽醬醋茶 3

人氣: 17498時間: 2009/08/01 08:24:00

吉叔

發表時間: 2009/08/01 08:24:00
笑談 柴米油鹽醬醋茶 扭計 煎炒煑炸炆燉蒸 煑廚人: 愛皮西 吉叔 歡迎志同道合網友闔興乎來,指手畫腳!

吉叔

發表時間: 2009/08/01 08:31:00
Lijean丫, 我的小雞已經呱呱落地啦, 您快點行動吧。

吉叔

發表時間: 2009/08/01 08:40:00
愛皮西now鬆呀: 人地話:加州嘅貓屎咳送羊肉都幾襯譁,呢咁大樽爪禮同愛都飲唔晒喎,不如叫埋X姐嚟高興吓鴉拿?! 可唔可譁?

愛皮西

發表時間: 2009/08/01 09:05:00
吉 now鬆 愛正誘此意! 涮羊肉,染拔罉爪確係匹配!染熊爪袖何刺蓋晒啲騷味,愛閣德袖係妹仔大過主人婆咁,軒嘣疊煑喇! 嗱!愛拎埋株燴龜忌亷版出嚟,剌禮慶祝換新版 3 !

Lijan

發表時間: 2009/08/01 10:01:00
我來了, 小雞孵出來了,可是也要鄧四五個月後才能宰ㄚ..

發表時間: 2009/08/01 10:18:00
師父們~~ 我沒有時間去買補貨,下周出遠門要清冰箱,不能再進食物,所以沒法去中國城補貨,特來報告一聲 lijean 看齊做少熱氣的菜囉!!

愛皮西

發表時間: 2009/08/01 10:48:00
吉 now鬆 禮嗰兩只雞宰,加埋都唔夠一両!要養番幾個月至吔得。 咁,即係難為了家嫂啫! Lijean禮話係眯? 聽愛拎只網遊文昌走地雞上嚟,賀亞吉版喇!

發表時間: 2009/08/01 11:04:00
愛皮西now 鬆 這一集換雞?我冰箱也有全雞.等我回來再玩 寫功課去....

愛皮西

發表時間: 2009/08/01 11:08:00
456 禮咁啱鱔呀! 嚟,嚟,愛啱啱至响亞燒肉榮恕,斬咗幾斤燒腩番嚟,賀亞吉! 佢幾廿年都係咁死性不改,硬係指定要用坡炭烤豬嘰! 禮睇吓,層皮何喔喔脆架?

愛皮西

發表時間: 2009/08/01 11:40:00
456姐仔 禮唔灑專登寫功課上嚟架!愛唔識睇倫文敍啲笙花狀辭嘰! 禮拎啲禮煑嘅餸上嚟,愛哋就會何多謝禮架喇!

吉叔

發表時間: 2009/08/01 19:37:00
愛皮西now鬆: 支燴龜忌亷白係好走譁,哈哈, 我地偕嚟送贏肉就啱晒合尺啦。 Lijan: 歡迎唷! 彈指間就是四五個月啦,到耶穌誕不就是正好嗎?可憐的小雞啊! 456: 如果您要烤鴨子的皮QQ的話,就要待完全退冰後把整只鴨子放進沸水裡燙一兩分鐘,然後取出掛起吹乾再行醃味處理。 鴨子的尾巴不要棄掉,留起用來孝敬愛皮西now鬆 師父達人哇!嘻嘻。 祝旅途平安!

吉叔

發表時間: 2009/08/01 20:16:00
愛皮西now鬆: 乜隻文倉雞公咁㗎? 同隻雞婆鬧反了?大家唔瞅唔睬,好似蕭郎陌路,直情係貼錯門神。 又係唔係好地地禮閹鬼咗人地隻雞公呀?陰功!

愛皮西

發表時間: 2009/08/02 03:20:00
開漿戴吉 喂,喂,拱起,拱起!愛襯禮開漿,戥禮搞興!眯拎只鴻斗斗戲贛贛嚟剌禮蝕Q,睇住個舖頭嘅! 話明兩兄弟闔爨吖嘛?點乜知,禮誘恭請荼神壘鬱出嚟座東陣西。咁把炮! 只抆鎗雞咁英明神武,頭岳岳咁誘威勢,禮啃玄話佢失咗勢?禮揼茲嘰,試過磨?

吉叔

發表時間: 2009/08/02 10:01:00
愛皮西now鬆: 仲好講係鴻斗斗戲贛贛,我話仲衰過鴨肉乾! 見到隻猴雞婆都唔起頭,係禮至話佢英明神武,頭岳岳咁誘威勢,愛咁啱有幾粒喂歌食靜,不如俾一粒佢食,等佢松鎮熊瘋啦! 愛點知佢失咗勢?瞇禮食晒果碟雞子囉!仲好講!

愛皮西

發表時間: 2009/08/02 14:55:00
吉戴齦 軟簧呀!岳蓋何心機譁,浩啫髻俾叻開瞞厚!叻譁渠系髻貢拱,佑譁渠湑箇押慾扛。齦屋奚敬琅蓋化固良,瞇勃起蓋髻喉撑磨撑溢,仲撑埋蓋韓。鎮系吔啞衫鞭釖磨丐何火譁! 叻妖纜傭市盈,鑒渠訖圓齋蓋廣。嘉圳渠鶴竹羊奶冇,賒蝌蚪文剌岳喉掃兼嗆痕晒;叻哂鹽 Лехаим Lechaim!

吉叔

發表時間: 2009/08/02 20:04:00
:鬆ʍou西皮愛 ¡pooƃ ʎɹǝʌ ?㗎識都你歌太猶啲ɯıɐɥɔǝן миахел ?磨用冇仔丸啲掃喉?掃喉叻紅紙狀寫都咁貢髻隻

叔吉

發表時間: 2009/08/03 01:13:00
愛皮西now鬆: 呢牌人帥閑路打倒褪,連名都用錯禮嘅!

Lijean

發表時間: 2009/08/03 23:30:00
我話笑談............ 那天朋友給了兩包魚乾,不知點煮,上來請教了..

吉叔

發表時間: 2009/08/04 02:27:00
Lijean丫, 呵呵,怎麼您也說起廣州話來喔! 不清楚魚乾是否鹹的,知道後才能決定"點"煮。 愛皮西now鬆: 我也有問題要請教,蓋大隻磨菇點煮譁?

Lijean

發表時間: 2009/08/04 07:25:00
吉叔: 入境要隨俗啊! 其實我有一個,認識近二十年的香港朋友,有跟他學了一點廣東話,簡單的我還識少少.可是你們寫我真的看不懂. 那個魚乾有一點點鹹味,包裝上有寫著先用清水再做烹調.
我要回覆